Unieke kerststallen collectie in
de kerk van Zaffelare.

Op 17-18-19 en 25-26 december 2022 te bewonderen,
telkens van 10u00 tot 12u00 en 14u00 tot 16u00

Een unieke wereldwijde collectie, zorgvuldig bijeengespaard door Broeder Willem van de congregatie van de Broeders van O.L.Vrouw van Lourdes, en voor het nageslacht bewaard en gekoesterd door André Criel.

Al dit  fraais is het levenswerk van wijlen Omer Dedeyster, een West-Vlaamse broeder die ooit in de kloostertuin in Oostakker werkte, later naar Ronse verkaste en uiteindelijk terugkeerde naar het Gentse. Behalve bidden was broeder Willem geďnteresseerd in meteorologie, sterrenkunde, fotografie en heemkunde. In 2014, een jaar voor zijn dood, bracht hij zijn reisoogst aan kerststallen voor het eerst samen in een tentoonstelling. Met de hulp van de Desteldonkse schrijnwerker en kunstliefhebber André Criel werden er zelfs eigenhandig tentoonstellingskasten gemaakt om alles netjes in uit te stallen. Na de dood van Dedeyster engageerde Criel zich om de herinnering en vooral de collectie bij elkaar te houden.

Na Desteldonk in 2018 is het resultaat nu te zien in de kerk van Zaffelare. 165 grote klassieke stallen, creaties in glas, hout, gestileerde beelden tot sprookjesachtige kersttaferelen uit de rijke fantasie van kinderen. Grote en vooral heel kleine devotie - het kleinste stalletje komt uit Peru - om even aandachtig langs te struinen.

Afbeelding met tafel, persoon, maaltijd

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met doos

Automatisch gegenereerde beschrijving