FPZ - 2011

De Zaffelaarse Feesten van  2011

 

De feestelijke gebeurtenissen van 2007 staan ongetwijfeld nog fris in eenieders geheugen gegrift : de strik rond de kerktoren, de dorpsparade met de fanfare  en de kleurrijke en geanimeerde aanwezigheid van de vele Zaffelaarse verenigingen… optredens op het kerkplein met acrobatie en volksdans en de Ontginning, het jubileumboek, ons Petrusbeeld in de kerk en de gedenkplaat aan de kerk,  de TV mis, een prachtige tentoonstelling, de films uit de oude doos enz. enz…, kortom, Zaffelare stond ‘op stelten’,  jong en oud  waren massaal toegestroomd en beleefden samen een intense vreugdevolle feestmaand. 

Dat dit geen eenmalige manifestatie mocht blijven, werd ons al snel duidelijk gemaakt toen men vroeg naar méér van deze deugddoende festiviteiten…

We hebben dan ook niet lang geaarzeld om onze tijdelijke feestcommissie om te vormen tot een blijvende F.P.Z (feestcommissie Parochie Zaffelare) met een  leuk en herkenbaar embleem (zie hierboven links), dat knipoogt naar de frivole feeststrik van 2007…   

Noteer alvast dat we met onze dorpsfeesten een traditie willen opbouwen van in principe om de  5 jaar, maar daarom niet telkens in dezelfde formule.…

De feesten van 2012 komen dichterbij en staan bij wijze van spreken al een flink eind op de rails. De Feestcommissie is goed bezig om de mensen van Zaffelare op zondag 5 september 2012 samen te brengen ter gelegenheid van een héél bijzondere en unieke gebeurtenis en iets wat maar om de 100 jaar voorkomt op een Parochie : de inhuldiging van een gloednieuw schoolgebouw voor de Weg-Wijzer. 

We starten de nieuwbouw binnenkort en hopen het schoolgebouw afgewerkt te krijgen tegen september 2012. De inhuldiging zelf is uiteraard een belangrijk onderdeel van de Zaffelaarse Feesten.
U hoort beslist nog méér hierover.

Bij die gelegenheid  willen we, in het verlengde van vroeger, terug een “bloemenstoet” door de Zaffelaarse straten laten trekken. We doen nu al een oproep aan iedereen van Zaffelare, aan alle verenigingen, clubs, organisaties, groepen….om zich  tijdig te willen  voorbereiden op deze unieke manifestatie ! Het thema wordt : Bloemendorp op wielen” , waarbij wij de klemtoon willen leggen op met bloemen versierde, maar “bescheiden” tuigen op wielen. We denken hierbij aan leuke  triporteurs,  oude bakkersfietsen, retro of hippe fietsen, stootkarren, steps, kruiwagens enz. enzgéén auto’s, géén praalwagens, géén paarden, maar wel alles wat eerder klein is en decoreerbaar… en fraai oogt…. met één grote uitzondering en als afsluiter van de stoet :  de schoolbus van Zaffelare,  vol met kinderen van de Weg-Wijzer en voor de gelegenheid verpakt in diezelfde oranje strik van de kerktoren…. Voor dit feestelijk moment tooien de dames zich  in en rond de stoet  in feestkledij met grote of kleine, maar  eveneens met bloemen gedecoreerde  hoed.. . en wie weet, word jij niet  “Miss Zaffelare-Koerse…”? Aansluitend op deze zondagnamiddagoptocht,  die eindigt op de school zelf, is er op de koer   een reusachtig “Bal Populair” voor iedereen van Zaffelare.  Tussendoor zijn er vanzelfsprekend hapjes en drankjes te bekomen.

In datzelfde feestjaar 2011 willen we terug een mooie tentoonstelling rond het thema: "Het verenigingsleven in Zaffelare: van vroeger tot op vandaag. We doen hierbij gaarne een OPROEP aan iedereen, en in het bijzonder aan de verenigingen om zich te melden met oude documenten of representatief fotomateriaal. Je kan deze afgeven bij Bert Vervaet of bij Marc D'Hollander; uiteraard krijg je uw waardevol erfgoed in goede staat terug nadat we het zorgvuldig ingescand hebben.

 

Hopelijk zijn jullie blij met deze initiatieven en  denken en kijken jullie  reikhalzend mee naar deze festiviteiten… want, “feesten” is altijd een kwestie van “doen”, geloven in de méérwaarde ,  er voor gaan,  tijd en ruimte  vrij maken om elkaar echt te ontmoeten op unieke feestelijke hoogtepunten.

Namens de leden en de voorzitter vd Feestcommissie Parochie Zaffelare  (F.P.Z.) :

Luc Baert, Dries D’Huyvetter, Urbain De Wilde,  Marc D’Hollander, Mario Goetmaekere,  Bert Hoogewijs, Marleen Monbaillieu, Johan Naudts, Elise Neyt, Pastoor Simoens, Kurt Serraes, Dirk Vander Cruyssen, Taf Van Duffel,  Thierry Van Hecke,  Els Van Laere,  Hubert Van Nieuwerburgh, Luc Vincent,  Lut Wytynck en Martine Naudts (voorzitter)

 

Maar, ondertussen is er ook nog 2010, met ook een aantal toffe uitschieters :

** zondag 7 Februari 2010 : eerste spadesteek van de nieuwe school "de Weg-Wijzer", georganiseerd door de Raad van Bestuur, directie en medewerkers van de Weg-Wijzer

** Orgelrecital rond Pasen  en Kerstmis, georganiseerd door het Orgelcomité van Zaffelare

** Maart : Ontvangst van nieuwe parochianen op ontbijt, georganiseerd door de FPZ

**  April : Floraliën in onze kerk, georganiseerd door de Bloemistengilde van Zaffelare

2015 zal dan de datum worden voor onze derde grote Zaffelaarse Feesten van de 21ste eeuw, want dan bestaat het onderwijs, gesticht door de Zusters van Liefde, precies 200 jaar…en ook dat willen we dankbaar gedenken met heel Zaffelare…. 

2021 wordt dan de TOP van de TOPPERS van de festiviteiten, want dan bestaat Zaffelare precies 800 jaar…. Vandaar dat we tussen 2015 en 2021 wellicht al onze energie zullen moeten bundelen om er iets onvergetelijks van te maken…  Je hoort nog van ons !

 


©

Feestschema tot 2021

2012

Actueel

Gastenboek

Oproep aan alle Zaffelaarse verenigingen